Hur gör du en Diorama.
Här några exemplar.
Exampel ett hur man lyckas och exampel 2 hur man kan misslyckas = vad man ska ta hänsyn till.
Text och bilder Ulrike Ostermann.

1. Bild 1
Här har jag använt en skokartong cirka 30x 16 cm med utskrift av ett foto i A4. Hästen är en Breyer Stablemate i skala 1:32.

2. Bild 2
Kommentarer till siffrorna:
1. Skarven mellan original-färgerna och de vattenfärger jag använt ner till >>>
2. >>>utskriftens underkant.
3. Ett fel som lätt uppstår vid slarv med belysningen; skuggor som inte finns i verkliga livet.
4. Fel klister ger mycket fula märken på bakgrundsfotot.

3. Bild 3
OM jag varit nöjd med mitt arbete hade jag mätt upp en mall för att kunna klippa en snygg ram av locket till skokartongen. En tunnare pappskiva på motsatta sidan av undersidan bidrar till att det står lite mera stadigt.

4. Midnight Moon, SVB
Närbild på själva fotot. = Slutresultat.

Att bygga en enkelt Diorama till fotografering
Utskrift av ett foto i A4 (helst ett eget så blir det inga problem med eventuellt upphovsrätt), staket, underlag och häst/ hästar. Skimmeln är en stablemate arabhingst från Breyer.

Fotot fastsatt med på kartongens lock, kartongen vänd upp-och ner, gruset utstrött framför staketet.

Klart för tagning!

Den här bilden kommer att kasseras eftersom fotot är för högt placerat så att en bit av marginalen i dess undre kant syns.

Ny tagning.

Det här fotot kommer också att kasseras eftersom skugga från både häst och staket syns på bakgrundsfotot. ett fenomen som inte förekommer i verkligheten.

Ett foto med samma bakgrund som blev bra. Fuxen är från CollectA, en Campolinahingst som är dubbelt så stor som skimmeln. Bilden som sådan blev bra- Men, jag skulle ställt honom längre bort från staketet.

Det kan vara lite tålamodsprövande att ta den ena fotot efter det andra och hitta fel efter fel, som tur är så har det blivit mycket enklare att ta många bilder med digitalkameror. Det som tar sig tid att experimentera med extra belysning (själv köper jag spotlights när det är rea på sådana) kommer säkert finna det mödan värt när det till sist blir ett bra resultat!

Text och bilder
Ulrike Ostermann.

Bba Dancing Queen” inför tävlingsstart.

MODELLERNA:
Hästen: ”Polopony” i resin från Italian Handycraft.
Stallpersonal: Schleich
Sittande hund: made in China
Har knåpat ihop både stallåda och stallinredning av kartongbitar, grillpinnar och häftstift (”hjulen” på boxdörr och stalllåda), sågspån och tunna, torkade grässtrån i boxen. Tjejen håller en liten bit rutigt siden på armen, Queenies täcke är en bit wettexdux (rätt så lätt att forma när den är fuktig).
Text och foto
Ulrike Ostermann.