Att samla på modeller

Modellhästar är livslika skulpturer som försöker fånga realismen hos de verkliga hästarna, men i miniatyr, de kommer i många olika material och utseenden, men målet är att efterlikna verkligheten så bra som möjligt.

Många som samlar på modellhästar i Sverige idag har dem främst för att de är vackra. Men om var och en bara nöjde sig med att sitta hemma och titta på sina vackra modeller skulle det kanske inte kunna kallas någon hobby. Det finns det många saker man kan göra med sina modeller, modellhästhobbyn är mångfacetterad och det finns många aspekter att titta närmare på vare sig du är intresserad av att samla, ställa ut, måla, göra utrustning, fotografera, delta i tävlingar eller fantasy!

Samlandet är det som ligger till grund för hobbyn i det stora hela. Det finns mängder av vackra och roliga modeller och önskelistan kan göras lång. Var och en samlar med olika kriterier, vissa kanske håller sig till enbart plast i “original finish”, andra kanske gillar en viss storlek bäst eller bara samlar på araber och fullblod. De flesta har dock någon udda modell som bara var så fin att man måste ha den, även om den inte är i ”rätt” storlek eller ”rätt” ras!

‘Holy grail’

Holy grail är ett engelskt begrepp som används när man syftar på modellen man drömmer om, toppen på önskelistan, den där speciella modellen som är svår att få tag på eller kanske dyr. Kort och gott onåbar, tills det en dag händer…

‘Conga line’

Conga line är ett engelskt begrepp som innebär att man samlar på samma modell i olika utföranden och färger.
(Ovan ser du 4 st Peter Stone Trotting draft i olika färger.)