Original eller inte

Du kan samla både på modeller i originalskick eller på modeller som på ett eller annat sätt blivit omgjorda. Originalmodellerna kan vara mycket värdefulla om de är i fint skick och har utgivits i liten utgåva. Dessa modeller ska man vara rädd om och att göra om en sådan modell vore synd. Men om man har en originalmodell som inte är så fin, kanske lite skavd i färgen, så kan man faktiskt ändra på modellen en hel del. Allt som krävs är tålamod, fantasi och lite konstnärlig talang.

Remaker

Vill du inte göra om dina modeller själv kan du skicka dem till en så kallad remaker som gör om modeller på beställning mot betalning. Begär i sådana fall att få se foton på vad denna remaker har målat innan och förklara noga hur du vill att modellen ska se ut så ni är överens om det. Innan du ger dig in på att göra om en resinmodell av en artist eller en modell som redan är omgjord måste du försäkra dig om att du inte bryter mot den konstnärliga upphovsrätten. Du får nämligen inte ändra ett konstverk hur du vill utan att artisten i fråga först godkänner detta.
Det finns flera duktiga remakers i Sverige, ta en titt under länkarna!

Ovan ser vi samma modell i olika versioner.
Den första är en sk ”OF” original finish, den andra är endast ommålad, den tredje är ommålad med hårad man och svans och den sista har fått lite omskulptering gjord, med bland annat ny man och svans.