Att göra om en modell

Känner man sig riktigt kreativ och vill testa på något annat än att ”bara måla om” så finns det många extra saker man kan göra med sin häst!

Skulptera

En grundmodell kan skulpteras om, helt eller delvis. Ofta ändras bara man och svans, eller till exempel könet på modeller. Detta görs ofta med Apoxie eller Milliput som finns att köpa i hobbyaffärer, flera produkter finns även lättillgängligt i SMHF Shoppen!

Ändra kroppsställning

Ändra kroppsställning
Med lite brutalare metoder kan man förändra modellens kroppsställning. Enklaste modellerna att jobba med är de i plast. För att böja ett ben eller annan del av modellen kan man hetta upp plasten med en varmluftspistol, hårtork eller varmt vatten. Andra verktyg som är användbara är såg, fil och sandpapper. Det ultimata verktyget är förstås ett multiverktyg för precisionsarbete, t.ex. en Dremel.
OBS! Av säkerhetsskäl bör en vuxen vara med vid användandet av verktyg om du är lite yngre.

Naturtrogen man och svans

För att göra an modell mer verklighetstrogen kan man slipa bort man och svans av plast och limma på mohair. Mohair kan man sedan borsta med en tandborste och forma med hårspray.

Etsning

Att etsa en modell innebär att man gör mönster i modellens yttre lager av färg. Med ett vasst verktyg kan man skrapa bort färg på modellen för att skapa vita tecken, stickelhårighet eller liknande. Det är dock viktigt att modellens plast under färgen är vit och inte någon annan färg. Detta är vanligast på hästar av märket Breyer och Peter Stone. Etsade hästar brukar få målade detaljer, så som hudfärg på mule och målade ögon och hovar då detaljernas färg bör ändras om hästen får till exempel en lykta och strumpor!