Att måla om en modell

Det vanligaste och enklaste är att måla om modellen. Först är det viktigt att göra ett bra grundarbete (eng. prepping) och sedan kan man måla med t.ex. oljefärg eller akrylfärg som finns i konstnärshandeln.

Grundarbete (eng. prepping)

En viktig del i grundarbetet är att fila och slipa på modellen så att alla skarvar, ojämnheter och ev. modellmärken tas bort. Steg två är att grundmåla modellen med en s.k. primer (grundfärg), detta görs lämpligast med grundfärg på sprayflaska. (Var noga med att läsa instruktioner och varningstext.)

Akryl

Akrylfärger är lätta att applicera med pensel men torkar snabbt. Färgerna går att få tag på i närmaste konstnärsbutik eller på hobby hyllan i ett varuhus.

Airbrush (akryl)

Airbrush är ett verktyg som sprayar akrylfärgen på modellen med hjälp av tryckluft. (Notera att det är speciell akrylfärg som behövs inte den man vanligen målar med.) Verktyg och färg går att få tag på i konstnärsbutiker eller butiker som t.ex. Claes Olsson. Att måla med airbrush kräver en hel del övning och ställer även högre krav på verkyg och omgivning då man behöver en kompressor för tryckluften, som för en del oväsen samt att det bildas en hel del damm då man målar.

Olja

Oljefärger är lätta att applicera med pensel men och torkar inte så snabbt. Detta kan både vara en fördel då man har tid på sig att blanda färgerna på modellen och en nackdel då det tar lång tid för modellen att torka innan man kan måla nästa lager. Färgerna går att få tag på i närmaste konstnärsbutik eller på hobby hyllan i ett varuhus.

Pastell (torr)

Att måla med pastell gör man genom att använda torrpastell som man penslar på modellen. Alternativen är att gnida penseln direkt mot pastellen eller att skava av lite pastell från kritan med en kniv och samla upp dammet med penseln. Pastell appliceras i många lager och mellan varje lager måste man använda fixativ för att fixera pastelldammet. Pastell går att få tag på i närmaste konstnärsbutik.

Färgpennor

Färgpennor kan man använda om man vill göra väldigt fina detaljer i hårremmen som på en flugskimmel eller en stickelhårig modell.

Detaljer och den avslutande förseglingen

När målningsarbetet är klart är det viktigt att försegla färgen genom att använda fixativ. För att ge modellen den sista lilla detaljen som kan göra så mycket för helhetsintrycket kan man lägga på lite genomskinligt nagelack på ögon, i näsborrar och eventuellt på hovar.