Göra om

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ av_uid=’av-5dj0k8′]
[av_heading heading=’Att göra om en modell’ tag=’h2′ style=” size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ padding=’10’ color=” custom_font=” av_uid=’av-3yqb88′][/av_heading]
[/av_one_full]

[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-2x1cx4′ admin_preview_bg=”]
Känner man sig riktigt kreativ och vill testa på något annat än att ”bara måla om” så finns det många extra saker man kan göra med sin häst!

Skulptera

En grundmodell kan skulpteras om, helt eller delvis. Ofta ändras bara man och svans, eller till exempel könet på modeller. Detta görs ofta med Apoxie eller Milliput som finns att köpa i hobbyaffärer, flera produkter finns även lättillgängligt i SMHF Shoppen!

Ändra kroppsställning

Ändra kroppsställning
Med lite brutalare metoder kan man förändra modellens kroppsställning. Enklaste modellerna att jobba med är de i plast. För att böja ett ben eller annan del av modellen kan man hetta upp plasten med en varmluftspistol, hårtork eller varmt vatten. Andra verktyg som är användbara är såg, fil och sandpapper. Det ultimata verktyget är förstås ett multiverktyg för precisionsarbete, t.ex. en Dremel.
OBS! Av säkerhetsskäl bör en vuxen vara med vid användandet av verktyg om du är lite yngre.

Naturtrogen man och svans

För att göra an modell mer verklighetstrogen kan man slipa bort man och svans av plast och limma på mohair. Mohair kan man sedan borsta med en tandborste och forma med hårspray.

Etsning

Att etsa en modell innebär att man gör mönster i modellens yttre lager av färg. Med ett vasst verktyg kan man skrapa bort färg på modellen för att skapa vita tecken, stickelhårighet eller liknande. Det är dock viktigt att modellens plast under färgen är vit och inte någon annan färg. Detta är vanligast på hästar av märket Breyer och Peter Stone. Etsade hästar brukar få målade detaljer, så som hudfärg på mule och målade ögon och hovar då detaljernas färg bör ändras om hästen får till exempel en lykta och strumpor!
[/av_textblock]

[av_heading heading=’Måla om’ tag=’h2′ link_apply=” link=’manually,http://’ link_target=” style=” size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ margin=” margin_sync=’true’ padding=’10’ color=” custom_font=” av-medium-font-size-title=” av-small-font-size-title=” av-mini-font-size-title=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-ju6t3s2n’ admin_preview_bg=”][/av_heading]

[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-ju6t28ww’ admin_preview_bg=”]

Det vanligaste och enklaste är att måla om modellen. Först är det viktigt att göra ett bra grundarbete (eng. prepping) och sedan kan man måla med t.ex. oljefärg eller akrylfärg som finns i konstnärshandeln.

Grundarbete (eng. prepping)

En viktig del i grundarbetet är att fila och slipa på modellen så att alla skarvar, ojämnheter och ev. modellmärken tas bort. Steg två är att grundmåla modellen med en s.k. primer (grundfärg), detta görs lämpligast med grundfärg på sprayflaska. (Var noga med att läsa instruktioner och varningstext.)

Akryl

Akrylfärger är lätta att applicera med pensel men torkar snabbt. Färgerna går att få tag på i närmaste konstnärsbutik eller på hobby hyllan i ett varuhus.

Airbrush (akryl)

Airbrush är ett verktyg som sprayar akrylfärgen på modellen med hjälp av tryckluft. (Notera att det är speciell akrylfärg som behövs inte den man vanligen målar med.) Verktyg och färg går att få tag på i konstnärsbutiker eller butiker som t.ex. Claes Olsson. Att måla med airbrush kräver en hel del övning och ställer även högre krav på verkyg och omgivning då man behöver en kompressor för tryckluften, som för en del oväsen samt att det bildas en hel del damm då man målar.

Olja

Oljefärger är lätta att applicera med pensel men och torkar inte så snabbt. Detta kan både vara en fördel då man har tid på sig att blanda färgerna på modellen och en nackdel då det tar lång tid för modellen att torka innan man kan måla nästa lager. Färgerna går att få tag på i närmaste konstnärsbutik eller på hobby hyllan i ett varuhus.

Pastell (torr)

Att måla med pastell gör man genom att använda torrpastell som man penslar på modellen. Alternativen är att gnida penseln direkt mot pastellen eller att skava av lite pastell från kritan med en kniv och samla upp dammet med penseln. Pastell appliceras i många lager och mellan varje lager måste man använda fixativ för att fixera pastelldammet. Pastell går att få tag på i närmaste konstnärsbutik.

Färgpennor

Färgpennor kan man använda om man vill göra väldigt fina detaljer i hårremmen som på en flugskimmel eller en stickelhårig modell.

Detaljer och den avslutande förseglingen

När målningsarbetet är klart är det viktigt att försegla färgen genom att använda fixativ. För att ge modellen den sista lilla detaljen som kan göra så mycket för helhetsintrycket kan man lägga på lite genomskinligt nagelack på ögon, i näsborrar och eventuellt på hovar.

[/av_textblock]