Modellstorlekar

[av_one_full first]

[av_heading tag=’h2′ padding=’10’ heading=’Modellstorlekar’ color=” style=” custom_font=” size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ custom_class=”][/av_heading]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]
Bilden ovan visar hur flytande många modellers storlek är, ibland kan det vara svårt att fastställa en exakt storlek på en viss modellhäst, detta gäller speciellt resins då dem inte behöver följa företagens standard.

1/6 Skala

En förut ovanlig skala har fått mer intresse de senaste åren – mycket i och med Breyers utgivande av ett föl i denna storlek. Hästar i denna storlek är fortfarande mycket ovanliga att se på shower. Detta är storleken som används till bland annat märkena Barbie och Sindy.

Traditional

Traditional är den största standardstorleken på modellhästar. Breyer var först med att ge ut sådana modeller, och nu används termen för att beskriva storleken hos andra märken. En Traditional är tillverkad i skala 1:9 och har vanligtvis en mankhöjd på cirka 17 centimeter.

Classic

Classic är Breyers näst största storlek, och termen används också den av andra märken. Mankhöjden är vanligtvis runt 10 centimeter och modellen är i skala 1:12. På amerikanska mini-shower räknas Classics samt mindre storlekar.

Pebbles

Pebbles är en av Peter Stones storlekar – något större än en Little Bit (skala 1:24), men mindre än en Classic (skala 1:12).

Little Bit

Little Bit, eller Paddock Pals som Breyer också numera kallar dem är i skala 1:24 och är storleken mitt emellan en Classic (skala 1:12) och Stablemate (skala 1:32).

Paddock Pals

Samma storlek som en Little Bit.

Curio

Lite större än en mini, men mindre än en Little Bit. Oftast säger man att curio är i skala 1:22, dock är detta varierande då det är en mellanstorlek. En häst i denna storlek kan väcka diskussioner på svenska mini-shower (små modeller) – om dem får tävla eller ej (eller vinna speciella priser för endast minis) beroende på i vilken ände av storlekens spektrum hästen är – detta på grund av att den svenska ”liten modell”-linjen ofta skär igenom denna storlek.

Mini

Mini kallas ofta modeller som är i en storlek som är något större än en Stablemate. Dom är ungefär 6,5 centimeter i mankhöjd. Denna term härstammar ifrån artist resins som ofta skulpteras i ”minis” från deras Traditional original och är mycket populära, dock finns många mini modeller som inte har några större representanter. Animal Artistry ger ut många i denna storlek.

Stablemate

Stablemate var länge Breyers minsta storlek i skala 1:32 med en mankhöjd på 5 centimeter.

Chips

Chips är en annan av Peter Stones storlekar – jämförbar med en Stablemate.

Bantam

Bantam är storleken mellan Micro och Stablemate och skrivs ofta som 1:50, dock är denna skala flytande, precis som Curio.

Micro/Micro Mini

Modeller i denna storlek tillverkades förut av Creata, men nu har Breyer hand om deras modeller. Otroligt små, knappt 2,5 centimeter vid manken! Den här storleken är mycket svårare att ge ut i resin, därför är det vanligt att de gjuts upp i tenn istället.

H0 / Mindre än Micro

Modeller i storlekar som är mindre än Micro har fått större framfart på senare tid efter att flertalet micro-entusiaster hittat hästar i modelltågs-kategorierna. Den vanligaste storleken har det officiella namnet H0 (1:87) i modelltåghobbyn, dock beskrivs denna samt alla mindre storlekar ofta endast som ”mindre än micro” av modellhästhobbyister.


Foto ovan, från vänster till höger:
Resin Little Bit, Breyer Stablemate, Breyer Classic, Breyer Traditional, Peter Stone Traditional(Clydesdale).
Spara
Spara
Spara
Spara
[/av_textblock]

[/av_one_full]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *