Stamtavlor och avel

[av_one_full first]

[av_heading heading=’Stamtavlor och Avel’ tag=’h2′ color=” custom_font=” style=” size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ padding=’10’][/av_heading]

[av_textblock ]

Stamtavlor

Målet med modellhobbyn är att avbilda verkligheten i miniatyr. Många samlare tycker att det är en rolig del av hobbyn att ge stamtavlor till sina hästar. Stamtavlorna måste i grunden bygga på riktiga hästar och vara korrekta i fråga om födelseår och dylikt. Man kan “skapa” stamtavlor genom att bestämma sig för att använda en hingst och ett sto och säga att dessa är föräldrar till en modellhäst. Dessa kan vara riktiga hästar eller modeller. Om man som föräldrar till en modell vill använda modeller som man själv inte äger måste man fråga ägaren först. De hästar som inte är avkomma till modellhästar får i stället stamtavlor med riktiga hästar som mor och far. Vare sig modellen har riktiga hästar eller modellhästar som föräldrar måste avkomman vara realistisk. Stoet och hingsten måste ha levt och varit tillräckligt gamla när avkomman blev till samt befunnit sig på närliggande ort (insemination är inte tillåtet för alla raser). Avkomman måste också ha en färg som är genetiskt realistiskt och den bestäms av föräldrarnas arvsanlag. Om två fuxar paras kan de till exempel bara få ett fuxföl, något annat är inte genetiskt möjligt.

DOs

Många samlare har stamtavlor, så kallade DOs (Details Only) som inte har modell, men ändå kan användas till avel och delta i vissa tävlingar, till exempel galopp eller trav. DOs brukar annonseras ut till salu i ModellhästNytt och kostar oftast bara SASE. Om du kontaktar en uppfödare av modellhästar och köper stamtavla via honom eller henne kan du säga vad du har för modell och få en stamtavla som passar till den modellen. Oftast har stamtavlorna redan namn och det anses inte okej att byta namn på dem hur som helst.
Även dessa pappershästar kan man alltså kalla för modellhästar. Men de kan inte ställas ut på utställningar. Hitta aldrig på stamtavlor, det vill säga skapa inte en stamtavla full med låtsashästar som varken existerar i verkliga livet eller som modellhästar! Detta accepteras inte i något register och är i högsta grad orealistiskt. Be hellre om hjälp med att hitta stamtavlor.

Stuteri och avel

Många, men inte alla, driver också “avel” med sina modellhästar. Har man nu hingstar och ston, så är det lätt att tänka sig att de kan “få föl”. Har du en hingst och ett sto kan du låta dem få ett föl, men modellerna måste vara gamla nog och du får vänta elva månader på fölet, precis som på riktigt. När fölet växer upp får det i sin tur modell. Antingen kan du ge det en fölmodell på en gång och byta till en vuxen modell senare, eller så kan du vänta tills fölet blir något eller ett par år gammal och kan få en vuxen modell.

Har du ingen egen hingst eller vill använda en känd och meriterad hingst till ditt sto? Då tittar du efter i ModellhästNytt där det ofta annonseras om hingstar som står till avel. Vanligast är detta i de nummer av tidningen som kommer ut på våren, av naturliga skäl eftersom det är då man brukar betäcka sina ston. Du skriver och frågar hingstägaren om det går bra att betäcka ditt sto med hingsten. Efter elva månader föds fölet och du får själv bestämma vad det ska ha för färg (realistisk) och vad det ska heta. Glöm inte heller att meddela hingstägaren när fölet är “fött”.

Register

Modellhästar med stamtavla kan registreras i olika rasregister. Dessa olika register drivs frivilligt av medlemmarna i föreningen och registren har olika regler som måste uppfyllas för registrering. Hos registratorn kan man ofta få hjälp med att hitta lämpliga stamtavlor till sina modeller.  Vill du registrera din modellhäst? Skicka ett e-mail eller brev (med SASE) till den som håller i registret, så kommer den personen att svara på dina frågor och förklara hur man registrerar en modell.
[/av_textblock]

[/av_one_full]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *