Vad är en modellhäst?

Modellhästar är naturtrogna skulpturer som försöker fånga realismen hos de verkliga hästarna, men i miniatyr. De kommer i många olika material och utseenden, vissa är i originalskick medan andra är omgjorda, både extremt omskulpterade individer och hästar med man och svans av riktigt hår går att hitta. En del personer gör även utrustning och tillbehör för att skapa scener av både vardagslivet och sportevenemang så verklighetstroget som möjligt.

Nästan alla raser och färger finns representerade i hobbyn, realistiska kombinationer för att skapa sin dröm i miniatyr, eller porträttmodeller av sin egen häst som står i stallet hemma, både i liten och stor skala. Det finns en häst som passar varje person!

Material

En modellhäst kan vara gjord av i princip vad som helst egentligen, men det vanligaste är hårdplast, mjukplast (bendable), porslin (breakable) eller resin.
Bendables, som Schleich, CollectA, SafariLtd m.fl. är mjukplast, bendable kommer ifrån engelskan och betyder att du kan böja materialet utan att det går sönder (testa dock inte detta med omgjorda modeller!).

Breakable (även kallat clinky) är porslin, keramik och glas, det finns flera olika sorters porslin, men vanligast är lergods (eng: earthenware) och benporslin (eng: bone china). Hårdplast är vanligvis modeller utgivna av Breyer eller Peter Stone, dessa är väldigt hållbara, men även mycket lätta på grund av att dem är ihåliga.

Resin är ett tvåkomponents material som används till gjutning, beroende vilken sorts resin man använder så kan hästen bli väldigt skör, eller nästan lika stadig som en plasthäst. Tappar du dock hästen i golvet så är det hög risk att hästen går i flera bitar. Resin ger otroligt detaljerade avgjutningar, så pass att man kan få med fingeravtryck eller skrift på kopian. Modeller som är utgivna av privata konstnärer kallas för Artist Resin då man ska särskilja vissa resinhästar, men resin som generell term hänvisar främst till Artist Resin modeller.

Några hästar gjuts även i brons eller tenn, de allra minsta modellerna har tidigare gjutits i metall istället för resin för att minimera risken för benbrott, men idag gjuts de flesta små hästar även dem i resin.

Pris

Den största delen av modellhästarna i världen har en prissumma på cirka 50 till 20 000 svenska kronor, det stora spannet gör att det finns en modellhäst för varje tycke, smak och plånbok. Priset på modellhästen bestäms främst utifrån antal i upplagan, material och storlek, men ibland kan även konstnärens namn influera priset. På andrahandsmarknaden är det tillgång och efterfrågan som bestämmer priset, det är främst små upplagor (specialutgåvor från företag och resins) som ökar i pris medan stora upplagor ofta behåller originalvärdet.

Bendables är den billigaste kategorin av modeller, tillsammans med små modeller i hårdplast. I originalskick brukar dessa modeller kunna hittas för 50-200 kronor. (Bilden på denna sida visar en ommålad bendable av märket Schleich). En massproducerad upplaga av en större häst i hårdplast, t ex Traditional (se Modellstorlekar) kostar cirka 500 kronor upp till en tusenlapp.

Porslinshästar varierar väldigt mycket i pris beroende på märke, vissa små modeller från t ex Hagen Renaker kan hittas för 100 kronor, medan Royal Worcesters stora hästar är svåra att hitta under 10 000. Ett väldigt omtyckt märke bland hobbyister, speciellt i England och Sverige, är Animal Artistry, som producerar både små och stora hästar. Deras små hästar i lergods kostar vanligtvis 1 000-1 500kr, medan benporslin är några hundralappar dyrare, de större hästarna får man räkna med minst det dubbla priset.

Resins utgivna av företag kan hittas för ca 300-700 kronor, medan Artist Resin är främst prisbestämda efter deras storlek. Resins i stablemate storlek kan hittas för några hundralappar, men det vanligaste priset är 700-1 500 kronor, Traditionals kostar normalt minst 2 000 kronor. Man bör också komma ihåg att Artist Resins säljs omålade och behöver både preppas (förarbete) och målas innan den är klar.

Nästan alla hästar som kostar över 15 000 kronor är högt eftertraktade Artist Resins som är målade av professionella konstnärer, dessa konstnärer har ofta modellhästarna som sin enda inkomst.