Introduktion till hobbyn

Modellhästar är naturtrogna skulpturer som försöker fånga realismen hos de verkliga hästarna, men i miniatyr. De kommer i många olika material och utseenden, vissa är i originalskick medan andra är omgjorda, både extremt omskulpterade individer och hästar med man och svans av riktigt hår går att hitta. En del personer gör även utrustning och tillbehör för att skapa scener av både vardagslivet och sportevenemang så verklighetstroget som möjligt.

Nästan alla raser och färger finns representerade i hobbyn, realistiska kombinationer för att skapa sin dröm i miniatyr, eller porträttmodeller av sin egen häst som står i stallet hemma, både i liten och stor skala. Det finns en häst som passar varje person!

Material

En modellhäst kan vara gjord av i princip vad som helst egentligen, men det vanligaste är hårdplast, mjukplast (bendable), porslin (breakable) eller resin.
Bendables, som Schleich, CollectA, SafariLtd m.fl. är mjukplast, bendable kommer ifrån engelskan och betyder att du kan böja materialet utan att det går sönder (testa dock inte detta med omgjorda modeller!).

Breakable (även kallat clinky) är porslin, keramik och glas, det finns flera olika sorters porslin, men vanligast är lergods (eng: earthenware) och benporslin (eng: bone china). Hårdplast är vanligvis modeller utgivna av Breyer eller Peter Stone, dessa är väldigt hållbara, men även mycket lätta på grund av att dem är ihåliga.

Resin är ett tvåkomponents material som används till gjutning, beroende vilken sorts resin man använder så kan hästen bli väldigt skör, eller nästan lika stadig som en plasthäst. Tappar du dock hästen i golvet så är det hög risk att hästen går i flera bitar. Resin ger otroligt detaljerade avgjutningar, så pass att man kan få med fingeravtryck eller skrift på kopian. Modeller som är utgivna av privata konstnärer kallas för Artist Resin då man ska särskilja vissa resinhästar, men resin som generell term hänvisar främst till Artist Resin modeller.

Några hästar gjuts även i brons eller tenn, de allra minsta modellerna har tidigare gjutits i metall istället för resin för att minimera risken för benbrott, men idag gjuts de flesta små hästar även dem i resin.

Är det en dyr hobby?

Större delen av modellhästarna i världen har en prissumma mellan 50 och 20 000 svenska kronor, det stora spannet gör att det finns en modellhäst för varje tycke, smak och plånbok. Hobbyn kan vara hur billig eller hur dyr som du själv väljer!

Priset på modellhästen bestäms främst utifrån antal i upplagan, material och storlek, för resins och omgjorda modeller kan även konstnärens namn influera priset. På andrahandsmarknaden är det tillgång och efterfrågan som bestämmer priset, det är främst små upplagor (specialutgåvor från företag och resins) som ökar i pris medan stora upplagor ofta behåller originalvärdet.

Att Samla på modeller

Modellhästar är realistiska skulpturer som försöker fånga realismen hos de verkliga hästarna, men i miniatyr, de kommer i många olika material och utseenden, men målet är ofta att efterlikna verkligheten så mycket som möjligt.

Många som samlar på modellhästar i Sverige idag har dem främst för att de är vackra. Men om var och en bara nöjde sig med att sitta hemma och titta på sina vackra modeller skulle det kanske inte kunna kallas någon hobby. Det finns många saker man kan göra med sina modeller, modellhästhobbyn är mångfacetterad och det finns många aspekter att titta närmare på vare sig du är intresserad av att samla, ställa ut, måla, göra utrustning, fotografera, delta i tävlingar eller fantasy!

Samlandet är det som ligger till grund för hobbyn i det stora hela, även om det finns många konstnärer som inte har en stor samling för sig själv, utan kanske mest gör arbete på beställning. Det finns mängder av vackra och roliga modeller och önskelistan kan göras lång. Var och en samlar med olika kriterier, vissa kanske håller sig till enbart plast i originalskick, andra kanske gillar en viss storlek bäst eller specialiserar sig på en enda ras. De flesta har dock någon udda modell som bara var så fin att man måste ha den, även om den inte är i ”rätt” storlek eller ”rätt” ras!

‘Holy grail’

Holy grail är ett engelskt begrepp som används när man syftar på modellen man drömmer om, toppen på önskelistan, den där speciella modellen som är svår att få tag på eller kanske dyr. Kort och gott onåbar… Tills det en dag händer!

‘Conga line’

Conga line är ett engelskt begrepp som innebär att man samlar på samma modell i olika utföranden och färger.
Nedan ser du 4 st Peter Stone Trotting draft i olika färger.

Original eller inte

Du kan samla både på modeller i originalskick eller på modeller som på ett eller annat sätt blivit omgjorda. Originalmodellerna kan vara mycket värdefulla om de är i fint skick och har utgivits i liten utgåva, eller om de är äldre. Dessa modeller ska man vara rädd om och att göra om en sådan modell vore synd. Men om man har en originalmodell som inte är så fin, kanske lite skavd i färgen, så kan man faktiskt ändra på modellen en hel del. Allt som krävs är tålamod, fantasi och lite konstnärlig talang.

Remaker

Vill du inte göra om dina modeller själv kan du skicka dem till en så kallad remaker som gör om modeller på beställning mot betalning. Begär i sådana fall att få se foton på vad denna remaker har målat innan, många konstnärer har portfolier på sina hemsidor. Förklara noga hur du vill att modellen ska se ut så ni är överens om det, det bästa är att ha referensbilder så att du kan visa och berätta! Innan du ger dig in på att göra om en resinmodell av en artist eller en modell som redan är omgjord måste du försäkra dig om att du inte bryter mot den konstnärliga upphovsrätten. Du får nämligen inte ändra ett konstverk hur du vill utan att artisten i fråga först godkänner detta.
Det finns flera duktiga remakers, ta en titt under länkarna!

Nedan ser vi samma modell i olika versioner.
Den första är en OF (originalskick), den andra är endast ommålad, den tredje är ommålad med hårad man och svans och den sista har fått lite omskulptering gjord, med bland annat ny man och svans.

Vad är Fantasy?

Fantasy är något som går utanför ramarna för verklighet och realism. Det är här man till fullo kan låta sin fantasi löpa amok, det finns inga gränser.

Det finns förstås de allra vanligaste fantasykreaturen från mytologin som enhörningen och pegasus, men även många, lite mer ovanliga. Om du väljer att sätta päls, horn, vingar, klor, örn-huvud eller en annorlunda färg på din modell så är det i kategorin fantasy den hör hemma.

Om modellen fysiskt sett ser ut som en vanlig häst men har en annorlunda färg så kallas de för decorators.

Det behöver inte alltid vara modellen som är modifierad, det kan också vara ryttaren som gör att ekipaget blir fantasy, kanske en annorlunda krigsmundering eller en sockersöt älva.

När det gäller fantasy är det bäst att komma ihåg att det enbart är din egen fantasi som sätter gränserna!